Tuesday, December 7, 2010

8Jam di Kuwait

Kuwait Lagi.

2 Oktober 2010, Alhamdulillah, diberi kesempatan buat kali kedua untuk memasuki negara Kuwait. Sebuah negara yang mempunyai nilai matawang yang paling tertinggi di dunia. Iaitu 1 Kuwait Dinar ( KD ) bersamaan RM 12. Negara ini juga merupakan sebuah negara yang mengamalkan sistem raja berperlembagaan yang terletak di Teluk Arab( دول العربية الخالجية )

Negara ini bersempadan dengan Iraq di utara, dan Arab Saudi di selatan. Nama Kuwait ialah singkatan perkataan Arab yang membawa maksud "kubu yang dibina dekat air"

Mengikut pendapat salah seorang pelajar dan kenalan Ustaz Sofie pelajar Universiti Kuwait, sejarah Kuwait tidaklah begitu banyak sekali yang boleh diperkatakan. Terbinanya juga negara disebabkan peperangan di negara-negara Arab teluk. Antara Iran, Iraq dan Kuwait sendiri.

Jika dibandingkan negara Kuwait dengan negara-negara Arab yang lain, negara ini begitu terkehadapan dari sudut ekonomi. Merupakan salah satu negara pengeluar minyak di dunia ini.Untuk menjelajah seluruh tempat-tempat menarik di Kuwait memadai dengan sehari dua berada di sana.

* Tarikh pada gambar berlaku keralatan

Penerbangan Kuwait Airways Malaysia - Kuwait - Jordan


Selepas arrival, cari teksi ke penginapan pelajar Universiti KuwaitDi Hadapan Badan Kebajikan Zakat Asia TenggaraMenara Kuwait
Ramah Mesra bersama Pelajar Malaysia di Universiti Kuwait


Menara mengingati Perang Teluk ( Liberation Tower )Jangan terkejut jika minyak di sini lebih murah dari harga sebotol air
selepas di convert ( 1leter = RM 0.80 sen )Masjid Kaber ( Masjid Imam Masyari Rasyi Al-Fansi )
Sedih hanya dibuka untuk waktu solat fardhu sahaja


Pintu gerbang Universiti Kuwait


Kuwait University department


Makmal komputer ( kat Jordan takde macam ni )

Kuwait MuziumTransit Pertama di Kuwait ( sempat jelajah satu malam )


Pelajar Malaysia dari USA

*ada rezeki nanti ambo masukkan lagi.

3 comments:

Siti Nr Syahira ●̮̮̃• said...

Bestnye~...

ruzaimy said...

Rezeki dariNya

Unknown said...

Boleh saya tahu nama salah seorang pelajar kuwait tu,nk try apply