Thursday, July 30, 2009

Natijahnya.....?

Alhamdulillah…


Pengajianku di Jamieah minggu ini, berjalan dengan lancar sebagaimana minggu-minggu yang telah berlalu, harap minggu-minggu yang mendatang lebih elok lagi hendaknya. Cuma kadang-kadang tu, semangat untuk belajar terasa tenggelam timbul, ada masa semangat belajar membuak-buak dan ada masa layu macam pohon tak disiram. Mujurlah ada kawan-kawan yang faham jiwa, masa kita down merekalah yang mengecasnya balik dengan bagi kata-kata semangat dan bila mereka down, kita pula yang memainkan peranan. Orang kata kena saling melengkapi dan kena saling nasihat menasihati.


Beberapa bulan lepas.


“ Yie, kawe raso nok make spageti la..kawe beli bare kito buat skali,bereh ko dok? Pahtu kalu ado sapo-sapo nok infak duit tuk wat make ni, kito terimo jah. Ko gano?”


Petang semalam lepas kelas di Jamieah.


“ Yie, kawe sero nok make bubur jagung srupo demo buat time AGM tu pulok. Gano Kiro? Bereh dok? Pitih nok beli bare tu kawe wat kiro la. Tamboh sikit sore jadi doh? Kawe tok caro doh. Kalu sero nok,kito keno wat jugok neh. Spelek la gano kiro pun asalkan jadi.


(maaf kerana dialog di atas dalam bahasa Kelantan)


Alhamdulillah, walaupun berada di perantauan, masalah untuk mendapatkan makanan menu Malaysia dan Western Food di sini tidaklah serumit mana. Cuma, menu yang disediakan tidaklah sesempurna menu yang ada di Malaysia. Semuanya bergantung atas kretiviti kita sendiri dengan membuat sedikit bid`ah atas cara masakan tersebut. Mujurlah Chef Nazri seorang sahabatku selalu memberi tunjuk ajar tentang cara memasak yang betul supaya rasanya sedap dan enak.


Ingat lagi, pertama kali giliran aku memasak di sini, aku digelak dan diperlekehkan kerana menu masakan tidak sebagaimana yang diimpikan. Memang terasa benar hati keciku waktu tu, aku cuma senyum dan katakan yang aku memang tak tahu memasak. Dan memang benar pun diriku tak pandai memasak. Tapi Alhamdulillah, suara-suara nakal sudah tidak kedengaran lagi setakat ni. Malah banyak pujian pulak yang diterima. Terima kasih ye kawan-kawan terutama Chef Nazri kerana banyak membantu. Aku bangga dengan kawan-kawanku yang boleh di gelar chef-chef semua.


Semoga Impian untuk memberi ibubapaku merasa masakanku suatu hari nanti tercapai.Amenn.


Di sini bukan ku nak ceritakan perihal memasak sedangkan ia bukan bidangku yang sebenar, tapi pengajaran dan natijah di sebalik kisah tadi termasuk kisah-kisah yang dirasakan berkaitan dengannya.


Pertamanya, pada firasatku ukhwah yang terbina antara kami sesama sahabat semakin bertambah erat dengan aktiviti memasak. Teringat ayat yang berbunyi “ Air tangan masakan ibu boleh merapatkan lagi hubungan kekeluargaan. ” Dan disini ku ubah sedikit ayat tadi dengan berbunyi “ air tangan masakan sahabat boleh merapatkan ukhwah bersama.” Mungkin aktiviti semacam ini boleh kita praktikkan untuk menjernihkan kembali mana-mana hati yang masih tidak mempunyai jalan persefahaman.


Keduanya, aktiviti sebegini boleh mewujudkan budaya tolong menolong dan bantu membantu. Indahnya hidup jika budaya sebegini dihidupkan kembali dan didirikan atas dasar ukhwah Islamiyyah. Sudah pasti insan yang terdidik dengan kehidupan sebegini akan terhindar dari sikap mementingkan diri sendiri dan bersikap sombong.


Lagi satu, pada pandanganku, amalan infak-menginfak (bersedekah) memang patut dipraktikkan. Satu yang kita bagi, sepuluh yang akan datang balik tanpa kita sedari, kerana itulah rahsia daripada Allah s.w.t. kepada orang suka menginfakkan hartanya. Sebagaimana orang yang membayar zakat, tidak pernah lagi setakat ni ku lihat orang yang membayar zakat semakin papa kedana,tetapi yang semakin berharta dan berwang itu sudah pasti ada. Semoga diri yang berkata ini mengambil peluang tersebut.


Akhir sekali, inginku pesan dan tegaskan di sini, pertama-tama kali kita hendak melakukan sesuatu perkara kita hendaklah ikhlaskan niat kerana Allah s.w.t. Jika kita pasakkan betul-betul niat kita adalah kerana Allah s.w.t insyaAllah semuanya akan berjalan dengan lancar dan licin serta perbuatan kita tersebut mendapat keberkatan dari Allah s.w.t. Jika niat kita ikhlas hendak memberi kesenangan dan kegembiraan pada hati sahabat-sahabat dan orang sekeliling kita, contoh paliang senang ialah menghidangkan mereka dengan masakan kita, InsyaAllah Allah akan membalasnya dengan memberi kita perasaan yang lebih-lebih gembira dan senang hati daripada mereka yang gembira .

Begitu juga dalam perihal lain, contohnya, jika kita bekerja niat ikhlas kerana Allah s.w.t. Sudah semestinya Allah akan membalasi kita lebih lagi daripada apa yang kita usahakan dengan membuka segala pintu-pintu nikmat yang ada.


Dalam konteks kita sebagai seorang pelajar, lebih-lebih lagi pelajar agama, marilah kita sama-sama ikhlaskan diri dan perbetulkan niat menuntut ilmu ini ialah semata-mata kerana Allah s.w.t. Dengan melakukan sedemikian, keberkatan dan keberkesanan ilmu yang kita pelajari akan berkekalan dalam diri kita hingga sepanjang hayat. Amat rugilah seseorang yang keluar pada jalan Allah (menuntu ilmu) disebabkan ingin mendapat kebendaan harta, ingin mendapat nama, ingin mendapat kemashuran serta ingin mendapat pangkat. Merekalah antara orang-orang yang rugi. Ingatlah, semua ini tidak akan bertahan lama tanpa keberkatan daripada Allah s.w.t.


Maksud Firma Allah s.w.t :

Artinya: "Sesungguhnya orang-orang mu'min adalah bersaudara karena itu damaikanlah antara kedua saudaramu dan bertakwalah kepada Allah supaya kamu mendapat rahmat." (Al Hujurat:10)

Maksud hadits dari Ibnu Umar ra yang diriwayatkan Bukhari dan Muslim, Rasulullah saw bersabda:

Artinya: "Orang muslim itu saudara bagi orang muslim lainnya. Dia tidak menzaliminya dan tidak pula membiarkannya dizalimi."

Maksud ayat surat Al Maidah, Allah berfirman:

Artinya: "Dan tolong-menolonglah kamu dalam (mengerjakan) kebajikan dan takwa, dan jangan tolong-menolong dalam berbuat dosa dan pelanggaran. Dan bertakwalah kamu kepada Allah, sesungguhnya Allah amat berat siksa-Nya." (Al Maaidah:2)

Waallahua`lam.

No comments: